lauantai 6. syyskuuta 2014

Bali

Pienten alkukangistelujen jälkeen reilun kolmen viikon jakso Balilla starttasi siis Hotel Zodiakissa Seminyakissa. Huoneita oli varattuna kaksi ja vaari oli varausta tehdessään maininnut että toiseen tulee kaksi aikuista ja toiseen kaksi aikuista ja kaksi pienempää ihmistä. Myös varausvahvistuksessa henkilömäärä oli täysin oikein. Huoneissa oli kuitenkin tuiki tavalliset parisängyt, ilman lisävuoteita. Neljä, tai edes kolme ihmistä 190cm leveässä parisängyssä kolme viikkoa ei aivan kauheasti lämmittänyt mieltä. Harkinnassa oli lisävuoteen ottaminen mutta sen hinta oli yli puolet koko huoneen hinnasta. Harkitsimme myös ostavamme pari hetekaa… Lopulta kuitenkin vaari laittoi haisemaan ja varasi pojille oikein oman kopin. Kiitos vaari! Liekö päätökseen vaikuttanut pari yötä huoneessa majaillut pikkumies jonka jalka oli milloin suussa ja milloin kylkiluiden välissä. :)

Hotelli oli kohtalaisen uusi ja paikat olivat kohtalisessa kunnossa. Tosin joka paikassa oli likaista ja pölyistä ja meidän vuodevaatteemme vaihdettiin koko aikana vain kerran. Pesuhuoneessa vesi makasi pikimustissa nurkissa 24/7, vessapaperirullia oli telineessä yksi, riippumatta jäljellä olevasta paperimäärästä, eikä wc-harja ilmeisesti kuulu paikallisen siivousalan ammattilaisen työkaluvalikoimaan ensinkään. Huoneiden lattiat olivat likaisia rantuja täynnä, koska mopin pesuvesi tuntui myös olevan kortilla. Saattaa olla että vettä vain lisättiin sankoon kun sen taso oli laskenut alle hälytysrajan. WiFi oli surkein koskaan kokemani. Oikein tuli ikävä modeemiaikoja. Jopa puolustusvoimien tarjoama internetyhteys on, Henkkaa lainatakseni, saiRAAN nopee! Aamiaisesta, tai siis sen rippeistä, ei myöskään voi sanoa mitään positiivista. Jos tarjolla oli kahvia, kupit ja maito oli loppu, jos hedelmiä, lautaset oli loppu, jos leipää, voi ja hillo oli loppu, jos mehua, lasit oli loppu. Ja sama toisinpäin. Jos oli kuppeja, pannu oli tyhjä, jos oli lautasia, hedelmät oli loppu jne… Ei siis kovinkaan häävi paikka mutta eipä hintakaan päätä huimannut! ;)

Kahvia olisi mutta mistä kuppeja?
Päivät Balilla pyörähtivät käyntiin, yllätys yllätys, Aaronin koululla. Iltapäivisin oli sitten aikaa pyöriä rannoilla ja kaduilla ihmettelemässä ihmispaljoutta ja väistelemässä autoja ja skoottereita. Teimme myös päiväretkiä Ubudiin apinapuistoon, Uluwatun temppeliin, Nusa Lembonganille sekä vaarin sukelluskurssin avovesisukelluksiin liittyen sukellusreissuja Padang Baihin ja Amediin. Ubud oli meille jo tuttu neljän vuoden takaa ja hämmästys tuonkin alueen räjähdysmäisestä kasvusta oli melkoinen. Liikenne on täysin tukossa kaikkialla autojonojen madellessa muutamaa kymppiä eteenpäin. Koko eteläinen ja itäinen Bali on niin ylikansoitettu että tästä ei voi seurata hyvää. Pikaisen googletuksen jälkeen löysin tilastoja joiden mukaan asukasluku Balilla on kasvanut neljässä vuodessa lähes miljoonalla.

Jopa leijojen koko on lähtenyt käsistä.
Uluwatu oli uusi kohde meille kaikille ja maisema perillä oli mieletön. Myös alueen apinat olivat mielettömiä, kirjaimellisesti. Tuloksena kahdet apinan raiskaamat Ray Banit. Mites, kuuluuko matkavakuutukseen apinavahinkot? Toki taas on peiliin katsomisen paikka, eräillä. Kaksi seurueen jäärää, rakas isäni ja rakas vaimoni, eivät kumpikaan piitanneet kuljettajan kehotuksesta laittaa aurinkolasit piiloon kierroksen ajaksi.

Lasivaras
Uluwatu
Kecak esitys
Myös retki Nusa Lembonganille oli uutta meille kaikille. Reissu piti sisällään venematkan, banaaniveneajelua, snorklausta, lounaan, kanoottimelontaa, lasipohjaveneen ja opastetun lenkin saarella. Apinaa koijattiin taas oikein huolella. Snorklailu tapahtui saaren rannassa hiekkapohjassa jossa ei ollut niin mitään näkemistä. Lasipohjavene oli paikallaan makaava lautta samaisella hiekkapohjalla eikä sieltäkään näkynyt kuin hiekkaa. Banaaniajelu kesti minuutin ja sitä vedettiin 10 heppaisella pikkuveneellä urku auki siten että vesi tuskin roiskahti polvia korkeammalle. Poikiin ja varsinkin Aaroniin tuo tuntui kuitenkin uppoavan kuin kuuma veitsi voihin. Saarikävely kesti puoli tuntia ja sen tarkoitus oli lähinnä viedä ihmiset sarongiostoksille.  Ruoka veneessä oli hyvää. Eipä oikein jäänyt muuta sanottavaa tuosta reissusta. Paluumatkalla oli merenkäynti koventunut hieman ja vene pompotti melko miehekkäästi. Vitivalkoisia kiinalaisia konttasi ja oksenteli pitkin lattioita. Osa ei ehtinyt edes pussia kaivamaan vaan päätti ojentautua yli laidan ja puhaltaa vatsan tyhjäksi, vastatuuleen tietenkin. Pisaraakaan ei mennyt mereen vaan kaikki levisi pitkin naamaa, veneen kantta, ikkunoita ja Satua joka istuskeli ulkokannella. Enpä muista koska olisin nauranut yhtä makeasti kun seurasin sisätiloista tilanteen eskaloitumista.

Ihan tyhmää
Ensimmäisen viikon aikana maailmaan tuli myös uusi PADI Open Water Diver, Juhani Forsman nimeltään. Satu aloitti kouluttajauransa appiukosta. Ovat vieläkin puheväleissä… :) Välineitä ja palveluja varasimme Nautilus Divingista. Käsittämättömän sekavaa toimintaa. Ei onnistunut sitten millään vuokrata pelkät välineet ja hoitaa homma itsenäisenä kouluttajana vaan piti ostaa kurssi keskuksesta ja toimia itse freelancerina ja kouluttajan palkka vähennettiin sitten kurssihinnasta. Ensimmäiset avovedet oli Padang Baissa ja siellä oli luvassa kolme sukellusta. Kaksi ekaa meni mukavasti ja kolmas ei sitten enää niin mukavasti. Veneessä ei ollut täysiä pulloja kuin yksi kolmannelle sukelle ja se oli tietenkin varattu DM:lle jonka oli pakko olla mukana vedessä. Pienen neuvottelun jälkeen hän kuitenkin luovutti pullon oppilaalle ja me muut otimme vajaat säiliöt. Saatiinpa sekin kuitenkin hoidettua kunnialla loppuun. Loput avovedet olivat USS Liberty hylyllä ja tuo reissu menikin ongelmitta. Jotenkin vain kuitenkin saimme tarpeeksemme tuosta autossa istumisesta kun matka kohteelle kestää 2-3 tuntia suuntaansa ja perillä pinnan alla on porukkaa niin paljon ettei sekaan tahdo sopia.

Vaarilla kaikki OK
Kävimme myös Satun kanssa eräänä iltana Sanurissa kuuntelemassa Shark Guardian esityksen sekä moikkaamassa vanhoja tuttuja. Iloksemme kuulimme että Brendon ja Liz olivat myös tulossa Gili Airille ja voisimme pitää siellä esityksen yhdessä. Hienoa! Samaisessa tilaisuudessa kuulimme loistavasta makrokohteesta, the Jettystä ja pyysimmekin Nautilusta järjestämään meille reissun sinne, sekä toisen reissun katsomaan Mola Molia. 10 päivän aikana keskus ei onnistunut siinä. Ihme paikka!

Oliskos tämä nyt sitten Shark Guardianie?
Kutan surffarimekka kuului myös tottakai ohjelmaan. Kolme sukupolvea Forsmanneja ensimmäistä kertaa laudalla ei ole hyvä yhdistelmä. Aaron veti kuin vanha tekijä, vaarilta lähti varpaankynsi ja minulta revähti joku lihas kylkiluiden välistä. Hyppäsin ensimmäistä kertaa vatsalleni laudan päälle ja kyljessä naksahti joku viiltävän kivun saattelemana. Nyt kolme viikkoa myöhemmin en vieläkään pysty nukkumaan oikealla kyljelläni. Mutta hauskaa hommaa tuo oli eikä takuulla yhtään turhan helppoa! Aaron innostuikin lajista melkoisesti ja pakkohan tuolla oli sitten käydä useammankin kerran.

Kolme sukupolvea surffareita
Koko porukka oli Balilla vähintään kerran kipeänä. Satu aloitti oksennus-/paskannustaudilla jo saapumispäivänä. Kaikilla oli enemmän tai vähemmän ripulia kerran taikka kaksikin. Räkätauti kiersi myös koko orkesterin ja Henkka hommasi itselleen oikein keuhkokuumeen. Lääkäristä lääkekuuri ja homma oli hoidossa kuurin päätyttyä. Itsellä meni tuo kylki, vaarilla varpaankynsi ja Satukin otti ripulin ja räkätaudin lisäksi kunnon palkeenkielen peukalovarpaan päähän. Tiedä sitten onko tuolla ihmismäärällä jotain tekemistä tautien kanssa vai miksi tulimme vasta nyt oikein urakalla kipeiksi.

My name is Jari. I'm an Emergency First Responder. May I help You?
Erinomaista palvelua
Bali on siis kokenut melkoisen muutoksen viimeisen neljän vuoden aikana. Aivan liikaa kaikkea. Pohjoisempana olisi vielä ollut kuulemma rauhallisempaa mutta se ei sopinut meidän suunnitelmiimme tällä kertaa. Seuraavaa kertaa tuskin ihan hetkeen tuleekaan. Jos kuitenkin pidät bilettämisestä, liasta, melusta, ihmismassoista, skootterien väistelystä, ruuhkissa istumisesta, korkeista ravintolahinnoista jne. niin Bali on paikka sinulle. Ne Finmatkojen matkaesitteen kuvat turkoosinsinisestä vedestä ja lähes autioista hiekkarannoista ovat viime vuosituhannelta. Tarkoituksenani ei ole kuitenkaan parjata Balia, vaan iskeä faktat tiskiin. Me, siis minä ja Satu, viihdyimme kuitenkin kaikesta huolimatta kohtalaisen hyvin, mutta paremminkin olisi voinut mennä. Pojat tietenkin nauttivat täysin siemauksin mummin ja vaarin seurasta ja kaipa mummi ja vaarikin viihtyivät

Kuta
Ai niin. Neljä vuotta sitten, Aaronin ollessa 4-vuotias, herra oppi uimaan Balilla. Nyt neljä vuotta myöhemmin, 4-vuotias Henrik, myös oppi uimaan Balilla. Jotain ikimuistoista siis tälläkin kertaa… :)

Veljeni, tällä altaalla minä opin uimaan 4 vuotta sitten

1 kommentti:

  1. Jamboooooo...
    Kauhee lukemine, kun vasta nyt löysin tän tein päiväkirjan.Tuli tuolla Kokkolan leirintäalueella mieleen, että on täällä ennenkin oltu Forresterin kanssa ja siitä suora aasinsilta siihen, että missä mahdatte olla? Palataan

    VastaaPoista