perjantai 7. helmikuuta 2014

Living the American Dream

Reissun ensimmäinen kuukausi siis kului Floridassa ja ajattelin tehdä tuosta pätkästä pienen yhteenvedon josta löytyy ehkä jotain vinkkejä matkaan tai työkaluksi matkan suunnitteluun.

Tie Key Westiin
Floridassa ei voi liikkua muulla tavalla kuin omalla autolla. Piste. Seurasin eräänä iltana motellimme pihasta kuinka eräs sivut täyteen mättänyt herrasmies ahtautui viiden litran moottorilla varustettuun rautaansa ja hurautti kadun toiselle puolelle drive-in pankille. Sieltä herra kaasutti viereiseen drive-in mäkkäriin ja palasi takaisin motelliin pussi kainalossa. Lääkitys Herralla oli ilmeisesti kunnossa koska jätti läheisen drive-in apteekin ainakin tänä iltana väliin.

Julkista liikennettä Floridassa ei ole olemassakaan muualla kuin Disney Worldissä. Tai me emme ainakaan sellaista missään muualla nähneet. Taksit toki kulkevat ja ovat edullisia verrattuna Suomen riistohintoihin, mutta pidemmän päälle tuokin lysti käy turhan kalliiksi. Itse auton vuokraus kannattaa ehdottomasti tehdä etukäteen. www.eautovuokraamo.fi osoittautui edullisimmaksi vaihtoehdoksi jonka me löysimme. Kentältä saa toki saapuessa koslan alleen mutta hinta on noin kolminkertainen etukäteisvaraukseen verrattuna. :( No, se meni osastolle oppirahat.com.

Autoilu itsessään on helppoa kunhan hiukan ensin totuttelee siihen että ohituksia ja eteen kiilauksia tulee koko ajan ja molemmilta puolilta. Liikennevaloista saa myös kääntyä päin punaisia oikealle, myös nuolivaloja päin, kai. Turvaväli on tälle kansalle täysin tuntematon käsite. Toisaalta, jos olet kuusikaistaisella tiellä vasemmalla laidalla ja poistumisramppi on oikealla laidalla, saat tilaa laitettuasi vilkun päälle. Kukaan ei heristele nyrkkiä eikä soita torvea. Kaistan vaihtaminen jopa risteysalueella suoraan menevältä kaistalta kääntyvien kaistalle sujuu helposti vilkkua käyttämällä. Kertakaikkiaan käsittämätöntä! Menepä Tampereella laittamaan vilkku päälle Hatanpään valtatiellä ruuhka-aikaan, niin sehän on kuin tilaisi kaikki mahdolliset raot kiinni. Ja voi veljet sitä torvikonserttia ja nyrkkiviidakkoa jos tunget väkisin siihen olemattomaan väliin.

Ihan kohta pitää tehdä mutka...
Navigaattori on ehdoton kapistus jos pitää löytää jonnekin. Tiet ovat kyllä hyvin numeroituja, mutta paikkakuntien viittoja on todella harvakseltaan. Vähintään on siis tiedettävä teiden numerot perille asti jos niiden avulla aikoo suunnistaa. Vuokraamoista noita saa alle kympin päivä, mutta myös vaikkapa Wallmartilta saa tomtomin alle satasella omaksi. Lasten istuimia ja korokkeitakin on saatavilla vuokraamoista, mutta myös niitä saa marketeista edullisesti omaksi.

Kaiken kaikkiaan liikenne sujuu todella joustavasti. Ruuhkia syntyy silloin tällöin ja niissä saattaa vierähtää pitkäkin tovi. Varsinkin kolarin sattuessa poliisin saavuttua paikalle, suljetaan motarista vähintään puolet kaistoista ettei tule enää lisää ruumiita ja siitähän se soppa sitten sakeneekin.

No comments...
Elämä Floridassa on yleisesti ottaen erittäin helppoa. Kaikkialta saa lähes kaikkea ja kaikki on kohtalaisen edullista Suomeen verrattuna. Palvelu pelaa kaikkialla erinomaisesti, ehkä jopa kiusallisenkin hyvin. Jopa ruokakaupassa tullaan kysymään että voinko olla avuksi. Kaikki ovat pääasiassa hyväntuulisia ja avuliaita ja jopa tuo ruokakaupan 60+ kassatätikin hymyilee ilmiselvän aidosti, toisin kuin hänen Suomalainen kollegansa vaikka Pirkkalan Valintatalon kassalla. Satu tosin keksi yhden puutteen ja se on maidon puute kahviloissa. Joka puolella on tarjolla pelkkää creameriä eikä oikeata maitoa juuri missään! Kermaperse! Aina jostain kitisemässä… :) Itseäni paikallisessa elämäntyylissä ärsytti tuo valtava haaskaus ja tuhlaus. En muista syöneeni yhtäkään ruokaa tai juoneeni yhtään kahvia posliiniastiasta (pl. risteilyllä) koko kuukauden aikana. Kaikkialla on styroksisia tai paperisia kertakäyttölautasia ja -kuppeja. Entäpä autot? No alle 3-litraisellahan ei tietenkään voi ajaa ja autollahan mennään aivan joka paikkaan ja kaikki menevät omillansa. Jotenkin tuli mieleen että onkohan meidän Suomalaisten nyt aivan pakko itkeä oikein eduskunnassa asti jostain takkatulen aiheuttamista hiukkasista joilla tuhoamme koko maailman? No, ehkä meillä vaan menee liian hyvin ja on vaan pakko tehdä tikusta asiaa.

Magic Kingdomin linna
Sama linna 
Tottahan huvipuistossa oma höyrylaiva tarvitaan...
Paljon mainostettu Ameriikan meininki näkyi kyllä kaikkialla ja kaikki oli, Aarne Tannista lainatakseni, niin suurta. Karibian risteily ja Disney World ovat tuosta suuruudesta hyviä esimerkkejä. Ei sillä etteikö ne olisi olleet upeita ja hienoja kokemuksia, mutta hyvän maun raja oli todella lähellä rikkoutua, varsinkin Disney Worldissä.

Täälläkin käytetään kirkollisverot oikein...
Rainforest Cafe, Sawgrass Malls


Hieno kuukausi ja emme jättäisi käymättä. Viihdyimme paremmin länsirannikolla vaikkapa Venicessä, St. Petersburghissa ja Crystal Riverissä kuin missään itärannikon kaupungeista. Emme osaa sanoa miksi. Ehkä se vaan on se rauhallisempi elämänmeno "maaseudulla" joka vetää puoleensa. Mitään hinkua paluusta Floridaan ei jäänyt päälle. Mietimme reilun kahden viikon jälkeen että onkohan kuukausi kuitenkin liian pitkä aika täällä. Tottakai, kun pojat tuosta kasvavat, on edessä varmasti reissu hiukan isompien puistoihin Disney Worldissä.

Loppuun vielä best ja worst places and things tilasto:

BEST:

by Aaron:
 1. Mäkkäri (käsi ylös kuka yllättyi!!!)
 2. NHL
 3. Risteily
 4. Disney World ilotulitus ja valoparaati

by Henkka:
 1. Disney World
 2. Risteily
 3. Jotkor peppöri
 4. Synttärilahjat ja -kakku

by Satu:
 1. Manaatit
 2. Disney World
 3. Risteily
 4. Muffinssit

by Jari:
 1. Dr Pepper 32 tölkkiä kympillä
 2. Dali-museo
 3. Manaatit

WORST

by Aaron:
 1. Vaatekaupassa käynti
 2. Ruokakaupassa käynti
 3. Se kun Henkka ärsytti

by Henkka:
 1. Se kun Aaron ärsytti
 2. Autossa olemiset
 3. Rangaistukset

by Satu:
 1. Motellien kosteat kokolattiamatot => kamala märkä haju
 2. Budjetista johtuva roskaruoan syöntipakko
 3. Vehnäjauhoa ja sokeria kaikkialla

by Jari:
 1. Ihmisten laiskuus
 2. Kulutusjuhlat
 3. Ameriikan meininki

Nyt ei muuta kuin Meksikon näkkäri namukaattoriin ja sinne jotkor peppörille!!! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti