tiistai 13. toukokuuta 2014

Kouluttautumista

Kelpuutukset ovat nyt näkyvissä omalla tililläni, eli on aika avautua. Härifrån tvättas eli täältä pesee… 


Aluksi minun piti junailla itseni MSDT:ksi jotta kelpoisuusvaatimukset Staffille täyttyisivät. Tuota varten otin Rich Coast Divingilta oikein kurssin joka piti sisällään viisi Specialty Instructor kurssia. Valitsin syvän, hapen, hain, nitroxin ja digitaalisen valokuvauksen ja noihin vierähti reilu viikko teorioineen ja sukelluksineen. Opetus oli hyvää ja kaikki meni mallikkaasti. Jotenkin kuitenkin herra CD:n käytös kummastutti enkä oikein osannut kurssin jälkeen kertoa onko hän lintu vai kala.

Kun spessut oli ns. plakkarissa piti sitten vielä kortittaa Satulle pari erikoisuutta jotta vaadittavat 25 kortitusta täyttyisivät omalta osaltani. Kävimmekin muutaman kerran kaksistaan päiväsukelluksilla viimeistelemässä Satun DM tutkintoa sekä noita spessuja. Kivaa oli ja olemme edelleen puheväleissä. Kai…

Uunituore Dive Master

MSDT tilillä oli sitten hyvä aloittaa IDCS opinnot kaksi päivää ennen itse IDC:n alkamista. Saavuin kaupalle aamulla 7:30 kuten sovittu. Toinen kaupan omistajista, Brenda, kertoi että Martin tulee hieman myöhässä. Ok. Odotellaan sitten. Hiukan ennen yhdeksää Brenda soitti Martinille ja hän lupasi tulla kohta. Herra saapuikin kohta 10:30 jälkeen ja kertoi viritelleensä kotiin uutta tietoverkkoa jotta saa Applen kaikki kilkuttimet toimimaan yhdessä. Mitä helvettiä? Kolme tuntia myöhässä tuon takia ja vielä kehtaa kertoa missä on oikeasti ollut... No, nielin kiukkuni ja istuin kuuntelemaan luentoa. Kaksi päivää aamusta iltaan diaesityksiä ja se oli siinä. Kysyin vielä varmuuden vuoksi että pitääkö minun valmistautua jotenkin IDC:lle ja vastaus oli että ei muuta kuin että aloitetaan 7:30. Selkis!

Seuraavana aamuna saavuin 7:15 paikalle ja Brenda oli huolissaan olinko keittänyt kahvia. En ollut koska en tiennyt että niin pitää toimia. Rouva tuli oikein kädestä pitäen näyttämään uudenkarheeta Braunia ja kertoi pilkuntarkasti kuinka vesi ja purut mitataan ja kuinka pannua pitää käsitellä varoen ettei se vaan mene rikki. Aha! Kahvinkeitto on kuulemma IDCS oppilaan hommia aamuisin, samoin kuin kuppien tiskaus päivän päätteeksi. Ok. Tulihan sekin kerrottua.

Seuraavat 7 päivää pidin huolen että kahvi oli keitettynä, kun oppilaat saapuivat luokkaan. Nuo kaikki seitsemän päivää istuimme luokassa vähintään 18:00 asti, joskus pitempäänkin. Hanurini oli täysin valmista kauraa jo muutaman päivän jälkeen sillä olinhan istunut viehättävällä muovituolilla kaksi päivää pidempään kuin muut. Valokuvaa hanurista en aio jakaa, mutta vesirokkopotilaan iho on hyvin lähellä totuutta... :) Taukoja 10 tunnin päivän aikana oli yksi-kaksi!!! Lounas joskus 12 jälkeen ja iltapäivällä 16 jälkeen mahdollisesti yksi 5-minuuttinen.


Kahdeksantena päivänä pääsimme altaaseen. Allas oli niin paskainen ettei syvässä (1,8m) näkynyt pohjaan ja se oli täynnä paikallisia pääsiäislomalaisia. Täysi kaaos siis. Kurssilaisten evaluointi alle metrin näkyvyydessä ei siis oikein ottanut onnistuakseen ja niinpä se keskeytettiin ja menimme takaisin mukaville muovituoleille.

Huippunäkyvyys altaassa

Myös päivä nro. 9 vierähti persettä hiostaen kunnes viimein kymmenentenä päivänä pääsimme avovesiin. Leppoisasti kaikki avovesiesitykset, pelastusharjoitus, etsintä ja nosto sekä 800m uinti samana päivänä. No, pieleenhän sekin taas meni kun herra CD keskittyi lähinnä huutamaan oppilaille kuinka paskoja he ovat sekä laittoi oppilaat tekemään harjoituksia uudelleen kunnes saivat vaadittavat pisteet läpäisyyn. Paluumatkalla oli vuorossa uintitesti ja herra CD laittoi oppilaat uimaan rantaan mereltä. Minä mukaanlukien. Aluksi tiedustelin onko pakko ja kuulemma oli koska kuuluu koulutukseeni. En ole kyllä vielä löytänyt manuaaleista kohtaa jossa sanotaan että kuuluu. Suomalainen sotilas ei purnannut vaan loikkasi mereen ja ui. Vene lähti kohti rantaa ja niin mekin. Kukaan ei kuollut ja rantauduimmekin jo hyvissä ajoin ennen iltakuutta. Päivä jatkui muovituoleilla vielä pari tuntia debrieffien parissa.


11. päivänä oli luvassa kokeiden uusimiset. Olin edellisenä iltana kysynyt lähtiessäni onko minulle mitään erityistehtäviä ja ei kuulemma ollut, riittää että tulen paikalle. Aamulla minulle kuitenkin sanottiin että voit lähteä vaikka sukeltamaan jos veneessä on tilaa, taikka istua luokassa. Puolet kamoista oli kotona ja vene lähtisi viiden minuutin kuluttua. Jäin siis hinkkaamaan hanuriani muovituolia vasten. Jos tämänkin olisi tiennyt hiukan aikaisemmin...

12. päivä IDC:stä alkoi rästiin jääneillä allasesityksillä. Kahdeksalta altaaseen ja heti kahden jälkeen pois. Tauotta tottakai! Näkyvyys oli jotain alle metrin luokkaa ja oppilaiden arviointi oli yhtä haastavaa kuin ensimmäiselläkin yrittämällä. Kahden jälkeen oli vuorossa nopea lounas ja sen jälkeen takaisin luokkaan kuuntelemaan hylättyjen kokeiden virheellisiä vastauksia sekä tarinaa siitä kuinka herraa oli purrut koira käteen oman IDC:n aikana ja kuinka puremasta oli lähtenyt musta viiva kohti sydäntä ja kuinka se turposi ja kuinka hän pakeni sairaalasta takaisin kurssille ja IE:lle käsi muovipusseihin ja jesariin käärittynä. Huoh!!! Sain luvan poistua paikalta kuuden nurkilla. Tiskasin kuitenkin kupit vielä ennen poistumistani.



Oman kurssini palautetilaisuudessa herra CD kysyi mitä olin mieltä kurssista. Vastasin että on ollut melkoisen raskaat kaksi viikkoa ja että evaluointi on hiukan haastavaa kun tuo Espanja ei oikein taivu eikä Englantikaan ole äidinkieleni. Herra johtaja sanoi tietävänsä että muualla saattaa saada IDCS kurssin suoritettua hyvin paljon helpommalla. Saattaa kuulemma toisaalla olla että riittää kun seuraa sivusta ja pelkästään keittelee kahvia!!! Mitä helvettiä se sanoi? Harvoin menen sanattomaksi mutta nyt ei suusta tullut inahdustakaan...

Yhteenveto: CD on kuin Vladimir Putin! Uskomatonta kuinka kukaan voi olla noin täynnä itseään, tietää kaikesta kaiken ja kertoilla tarinoita kuinka on harrastanut kaikkea kilpatanssista motocrossiin, kuollut kerran, pelastanut useiden ihmisten hengen, ym. ym. Ja se suunnaton rakkauden määrä omaa ääntä kohtaan, voi luoja! Kukaan muu ei voi tietää mistään mitään ja jos väittää vastaan niin puheenaiheet muuttuu sen jälkeen, kun herra on huutanut vastaväittäjän pöydän alle.

Lisäksi kurssin rakenne on pyllystä. Alunperin oli tarkoitus olla kaksi päivää vedessä ja 9 luokassa. Tauotus, tai siis se että taukoja ei ole, on pyllystä. Kuinka kukaan voi keskittyä mihinkään iltakuuden jälkeen jos on noussut tasan kerran tuolista koko päivän aikana!!! Suhtautuminen oppilaisiin on pyllystä. "I'm not your Instructor, I'm your Course Director!!!" Ja apuja ei siis tullut ennenkuin altaassa taikka avovedessä jossa sai kyykyttää oppilasta oikein kunnolla kaikkien edessä. Toki hän on oikeassa siinä että IDC:llä perustaidot pitäisi olla vankasti hanskassa eikä niitä siellä enää tarvitsisi opetella, mutta tapa jolla herra sen esitti, olisi voinut olla hieman toisenlainen.

Oli kammottavaa seurata sivusta. Toki sain itsekin oman osani ripityksistä kun en osaa espanjaa eikä paikallinen Daniel ymmärtänyt englantia. Brenda tuli kertomaan minulle eräänä aamuna että on tullut valituksia minusta kun en auttanut. Oli kuulemma minun vikani että Danielin esitys oli heikoin. Menin täysin sanattomaksi. Mitä vittua? Olen oppilaana täällä ja minua syytetään jonkun toisen oppilaan huonosta esityksestä. Ainoat toimintaohjeet koko IDCS:lle jotka olin saanut koskivat ainoastaan kahvin keittoa ja tiskaamista ja ne olin hoitanut moitteetta!!!

Staff kurssi oli käytännössä siis istumista. Tuskallisen istumisen ohessa sain kuitenkin päivitettyä tietoni ja virkistettyä muistini oman IDC:ni osalta. Lisäksi tuo oppilaiden evaluointikin alkoi loppua kohti sujumaan samoilla linjoilla herra CD:n kanssa. Ei siis huono, mutta tuskaisin koskaan käymäni kurssi ikinä. Ilmapiiri, järjestelyt ja orientointi olivat kammottavia enkä mistään hinnasta menisi takaisin millekään kurssille tähän paikkaan.

Kun aluksi saavuin RCD:lle kaikki tuntui toimivan hyvin ja kaikki olivat mukavia. Totuus kuitenkin valkeni parin viikon kuluttua kun tutustuin paremmin henkilökuntaan. Kaikki tuntuvat vihaavan Martinia ja pokkuroivat hänen edessään kuin alokas alikersantin edessä. Mukaanlukien keskuksen toinen CD Brenda, Martinin vaimo. Oma asemani taisi huonontua kun uskalsin kertoa oman mielipiteeni ja Herra CD tulkitsi minut tietenkin uhaksi omassa valtakunnassaan. Tämän huomattuani päätin pitää matalaa profiilia.

Ulospäin kaikki tässä keskuksessa näyttää siis hyvältä ja sitä se onkin jos tulet muutamaksi päiväksi sukeltamaan. Tosin sillä edellytyksellä että pidät amerikkalaisesta "awesome" kulttuurista ja että sinua ei haittaa vaikka DM veneellä on kuin tomaattikauppias Närpiöstä, näytteet päässä, ja haisee ei kovinkaan vanhalle viinalle. Veneet ovat tilavia ja logistiikka pelaa. Samoin tarjoilu veneellä ja asiakkaiden hyysääminen ja laitepakettien kasaaminen, kuskaaminen, huuhtelu jne. Käytännössä sinun ei tarvitse muuta kuin maksaa ja sukeltaa.


Jos taas aikeissasi on ryhtyä ammattilaiseksi ja mielessäsi siintää DM:n tai Instructorin tutkinto, mene hyvä ihminen jonnekin muualle!!! PADI:n markkinoima Dive Now slogan ei oikein mielestäni toteudu täällä jos kurssi pitää sisällään 9 päivää muovituoleja ja kaksi päivää sukeltamista. Ellen aivan väärin muista, oma IDC:ni koostui neljästä teoriapäivästä ja viidestä sukelluspäivästä ja siellä oppilaita todellakin valmennettiin tulevaan tutkintoon eikä meille vittuiltu päin naamaa vaan yritettiin auttaa kaikin keinoin. Kiitos siitä Wode ja Ansku!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti